„DNS” este abrevierea „Domain Name System”. Este un mecanism care îți oferă posibilitatea de a te conecta la site-uri web prin asocierea numelor de domenii citibile de oameni cu un ID unic al serverului pe care este păstrat un site web.
În esență, DNS este o listă de nume și numere care sunt legate intre ele. În acest caz, numerele sunt adrese IP. Calculatoarele utilizează adresele IP pentru a comunica între ele. Imaginați-vă sistemul DNS ca o carte de telefoane pentru internet. În loc să enumere nume și numere de telefon pentru indivizi, listează nume de domenii împreună cu identificatorii corespunzători cunoscuți sub numele de adrese IP. Dispozitivul utilizatorului caută adresa IP și le asociază cu locația unde site-ul este păstrat fizic atunci când introduce un nume de domeniu în el.
Cum funcționează DNS?
DNS este un sistem foarte simplu de înțeles. Atunci când tastați URL-ul unui site web în browserul dvs., acesta vă ajută să stabiliți o conexiune între numele de domeniu al site-ului respectiv și adresa sa IP corespunzătoare. Procesul în cauză se numește rezolvarea numelui de domeniu.
Să spunem că doriți să vizitați Google, așa că tastați „google.com” în browserul dvs. Nu vă conectați la un serviciu specific google.com. O rezolvare DNS indică faptul că google.com este localizat la această adresă IP. După aceea, computerul dvs. se va conecta la acea adresă prin intermediul unui port de serviciu specific și va încărca pagina web Google.
Ce sunt inregistrarile DNS?
O înregistrare DNS este o informație din Zona de DNS care leagă un URL la o adresă IP. Înregistrările DNS sunt păstrate pe serverele DNS, care ajută oamenii să-și conecteze site-urile web la restul internetului.
Când URL-ul este tastat în browser și căutat, acesta este trimis către serverele DNS, care îl trimit apoi către serverul web potrivit. Acest server web le trimite apoi utilizatorilor site-ul pe care l-au cerut, așa cum este arătat în URL sau îi trimite către un server de e-mail care gestionează corespondența primită.
Cele mai comune tipuri de înregistrări DNS sunt NS (server de nume), A (adresă), MX (exchange de e-mail) și TXT (înregistrare text). Pentru a afla mai multe despre fiecare înregistrare, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.
Ce trebuie să știi despre inregistrarea unui domeniu web?
Înregistrarea unui domeniu este primul pas spre crearea unui site web. Domeniul este adresa web pe care oamenii o vor introduce în browser pentru a ajunge la site-ul tău. Pentru a înregistra un domeniu, trebuie să alegi o denumire și să-i verifici disponibilitatea.
Există multe servicii care îți permit să cumpărați un domeniu online. Este important să alegeți un serviciu de încredere și să verificați costurile asociate cu înregistrarea unui domeniu. Este posibil să aveți nevoie să plătiți o taxă anuală pentru a deține domeniul.
După ce ați achiziționat domeniul, trebuie să configurați record-urile DNS, care asociază domeniul dvs. cu adresa IP a serverului pe care este găzduit site-ul. Acest lucru se face de obicei prin intermediul panoului de control oferit de furnizorul de servicii de găzduire web.