Sistemul de nume de domeniu (DNS) utilizează o formă de înregistrare a bazei de date cunoscută sub numele de nume canonic (CNAME) pentru a indica faptul că un nume de domeniu este un acronim sau un alias pentru un alt nume de domeniu. Atunci când mai multe servicii utilizează aceeași adresă IP, CNAME, cunoscut adesea sub numele de „nume real”, este foarte important.
După cum probabil știți deja, internetul este un loc minunat unde puteți învăța aproape orice. Este super convenabil și rapid. Dar cum știe ce site-uri web sunt relevante pentru căutările dumneavoastră? Cum știe computerul sau tableta dvs. unde să meargă atunci când introduceți ceva în browser?
De exemplu, dacă tastați „www.hostgate.ro„, veți ajunge pe site-ul web al acestei companii – nu pe orice site web cu cuvântul „hostgate” în el.
Înregistrarea CNAME este frecvent utilizată în locul unei înregistrări A, un tip de înregistrare DNS care afișează adresa IP a unui domeniu. Un domeniu, nu o adresă IP, trebuie să fie ținta înregistrărilor CNAME. Un domeniu care conține o înregistrare CNAME poate indica fie un domeniu care conține o înregistrare A, fie un alt domeniu care conține o înregistrare CNAME.
Cum funcționează CNAME?
Un subdomeniu, cum ar fi www.samplesite.webname.com, va avea o înregistrare CNAME care indică spre domeniul rădăcină webname.com dacă subdomeniul „www” este configurat să fie un alias pentru numele de domeniu părinte.
Ca urmare, atunci când un server DNS caută înregistrările DNS de la blog.samplesite.com, caută și webname.com, ceea ce repornește căutarea folosind numele canonic. Adresa IP a webname.com este apoi returnată prin intermediul înregistrării A. În acest caz, numele real al samplesite.webname.com este webname.com.
Înregistrarea DNS pentru rădăcina webname.com trebuie actualizată doar dacă se schimbă adresa IP a gazdei. Toate intrările CNAME, inclusiv blog.webname.com, vor fi afectate imediat de orice modificare a rădăcinii.
Înregistrări de nume canonice: Utilizare
- pentru a direcționa traficul de pe alte site-uri web controlate de aceeași persoană sau organizație care vizitează site-ul web principal;
- pentru a înregistra același domeniu în mai multe țări și a direcționa versiunile pentru fiecare țară către domeniul principal; pentru a da fiecărui serviciu de rețea, cum ar fi File Transfer Protocol (FTP) sau e-mail, propriul nume de gazdă și a-l direcționa către domeniul rădăcină; pentru a da fiecărui client un subdomeniu pe domeniul unui singur furnizor de servicii și a folosi CNAME pentru a direcționa subdomeniul către domeniul rădăcină al clientului.
Unde pot găsi CNAME-ul meu?
Puteți găsi înregistrarea CNAME verificând-o manual, prin intermediul tabloului de bord DNS atunci când o actualizați sau prin intermediul unor instrumente de căutare online, cum ar fi www.whatsmydns.net.
Concluzii
Un domeniu care conține o înregistrare CNAME poate indica fie un domeniu care conține o înregistrare A, fie un alt domeniu care conține o înregistrare de nume canonic. Utilizarea CNAME-urilor a devenit comună în ultimii ani, deoarece permite mai multor site-uri web să împartă aceeași adresă IP fără a afecta clasamentul motoarelor de căutare și alți factori.
O utilizare tipică a unei înregistrări CNAME este atunci când doriți să direcționați subdomeniul blog.example.com către dosarul rădăcină al site-ului dvs. principal, în loc ca acesta să fie direcționat direct către adresa IP a example.com. În acest fel, dacă site-ul dvs. web este mutat de la o adresă IP la alta, vizitatorii dvs. vor putea în continuare să vă acceseze blogul de la numele subdomeniului, fără a fi nevoiți să își schimbe manual marcajele sau linkurile.
O înregistrare CNAME este un tip de înregistrare DNS care poate fi utilizată în mai multe moduri diferite, în funcție de intenția persoanei care o creează. În esență, o înregistrare CNAME este utilizată pentru a redirecționa un nume de domeniu către un alt nume de domeniu. Este foarte important să știți cum funcționează înregistrările CNAME și cum să le configurați corect.